Når kvindens krop er mandens ret

#DenHeteroseksuelleBegærsøkonomi – hvad er det? (opstart. 10. okt., fortsættelse) Jeg vil i et par opslag berøre 4 forhold, der er med til at strukturere den heteroseksuelle begærsøkonomi: (1) Kvindens krop som manden ret, (2) the male gaze / det mandlige begærsblik, (3) luderificering (prostitution, åbenlys slut-shaming og skjult luderstigmatisering), (4) #metoo. Man kan sige at de tre sidste forhold er afledt af det første.

For tiden lancerer Information 20 års dansk litteraturhistorie med overskriften 20 før 20. I den forbindelse opsummerede avisen balladen med Jørgen Leths credo fra sin selvbiografi, Det uperfekte menneske: ”Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret.”

Uanset om Jørgen Leth som privatperson inkarnerer fortællerjeget i romanen – også selvbiografier skal opfattes som et konstrueret narrativ, har argumentationen lydt – er dette credo et perfekt eksempel på heteroseksuel begærsøkonomi.

Nemlig opfattelsen af seksuel adgang til kvinder som en ret, som enten fortæres eller udøves. Den ligger ikke kun til grund for ældre, hvide mænds forhold til unge, sorte kvinder i en kolonial begærsøkonomi med direkte eller indirekte prostitution. Den ligger til grund for the male gaze / det mandlige begærsblik, #metoo, prostitution generelt (når retten til kvindes krop prissættes) og luderstigmatisering / slut-shaming (når kvinden selv udøver denne ret over sin krop). Foruden helt grundlæggende, at opfattelsen polariserer kvinde og mand som henholdsvis objekt og subjekt.

Læs artikler, der beskriver #DenHeteroseksuelleBegærsøkonomi, her: https://r-bner.dk/begaer-og-seksualitet/

Eller blot denne artikel, som kommer lidt rundt om det hele – ret, male gaze, luderificering, #metoo. Her skriver jeg: ”I en patriarkalsk verden har kvinden ingen råderet over egen krop”. Nu har vi formelt set ikke patriarkat i det moderne Danmark, men mentale strukturer herfra virker stadig. For at bekæmpe dem, kan man (bl.a.!) udvikle et kvindeligt begærsblik. (Artiklen findes som link til digital Politiken og som pdf-fil fra papirsudgaven. Pudsigt nok med to helt forskellige overskrifter.)

https://politiken.dk/debat/kroniken/art6279541/Kvinder-ses-som-ludere-i-det-offentlige-rum.-Det-samme-b%C3%B8r-g%C3%A6lde-m%C3%A6nd

Den lille Havfrue er det perfekte kvindeforbillede 2018-01-05_Politiken_-_05-01-2018_print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *